Eksem?

Vi måste ju kolla upp detta, men är det någon som vill leka doktor?
Vad är detta?

Leah har ett märke på armen, upphöjt, torrt och fnasigt..(vad det sista nu är för ord men ja ni förstår)
Även ett på magen. Sen ser det ut som hon börjar få ett på kinden också.



Kommentarer
Postat av: Morfar

Utslag som liknar myggbett eller mässlingen efter ett dopp är något som många varit med om och känner till.

Den så kallade badklådan är numera ingen nyhet.

Men i sommar finns parasiten, som orsakar klådan, redan nu i vattnet på många håll. Bland annat har ett antal barn som badat vid Revsand drabbats av badklådan.

På kommunen har de dock inte fått in några rapporter om parasiterna ännu.

– Vi har inte hört någon om det än, men det har ju varit varmt nu några dagar och när vi kommer upp i de här temperaturerna är det inte ovanligt, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Britt Carlsson.

Inte farliga

Parasiterna, kallade cerkarier, är ett larvstadium av en inälvsmask som drabbar sjöfåglar. Den utvecklas i sötvattensnäckor när temperaturen är runt 15 grader. Ökar temperaturen till 20-25 grader blir de mer aktiva och desto fler.

Parasiten syns inte med blotta ögat och är inte farlig för människor.

Men parasiterna kan, av misstag, angripa en badande människa i stället för en fågel och tränga in någon millimeter i huden, där de dör relativt snabbt. Rödaktiga utslag, som kliar mycket, uppstår men självläker inom en vecka.

I de allra flesta fallen behövs ingen behandling. Klådlindrande medel finns dock att köpa på apoteken för de som förtärs av klådan.

Barn drabbas

Det händer också att enstaka individer drabbas av en starkare allergisk reaktion med feber. Symptomen blir också värre om kroppen upprepade gånger utsätts för parasitangreppen, eftersom immunförsvaret aktiverats.

Parasiten trivs bäst i riktigt varmt grunt vattnet och därför är det framförallt barn som drabbas av klådan. Eftersom de vistas länge nära strandkanten.

För att förhindra att parasiten sätter sig fast kan man duscha och torka sig noga efter badet. Det kan också vara en god idé att undvika badplatser med dyig botten, stillastående vatten och närhet till vattenväxter.

Men att det förekommer cerkarier i vattnet betyder inte att man måste undvika att bada. Kommunala badplatser behöver heller inte stänga på grund av parasiten, eftersom cerkarier inte är farliga.

– Det är inte mycket vi kan göra åt problemet. Men skulle vi få in mycket rapporter kan vi sätta upp ett anslag på badplatsen med en varning, säger Britt Carlsson.

2009-08-23 @ 10:48:02
Postat av: Linda

Det skulle det väl kunna vara, men problemet är att det inte kliar. Hon kliar inget på dem, så det låter som något annat dessvärre.

2009-08-23 @ 17:05:34
URL: http://lindasliv.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0